Corona en Diabetes
Oudere volwassenen en mensen met ernstige chronische medische aandoeningen, waaronder diabetes, lopen een hoger risico op complicaties en worden erg ziek van COVID-19.
Er is veel algemene informatie bekend over het COVID-19. Op deze site bieden we een overzicht van informatie specifiek voor mensen met Diabetes.
Het goede nieuws: mensen met diabetes krijgen niet vaker COVID-19 dan de algemene bevolking.
Het probleem waarmee mensen met diabetes worden geconfronteerd is dus niet een grotere kans om het coronavirus op te lopen, maar wel een grotere kans op ernstige complicaties wanneer zij het coronavirus oplopen. In China en Italië, waar veel ervaring is opgedaan met dit coronavirus, hadden mensen met diabetes veel meer ernstige complicaties en een veel hoger risico op overlijden dan mensen zonder diabetes.
de kans op overlijden bij COVID-19 besmettingen gerangschikt op al bestaande aandoening:
(meting wereldwijd)hart- of vaatziekte 13,2%
diabetes 9,2%
hoge bloeddruk 8,4%
chronische longaandoening 8,0%
geen 0,9%
Mensen met diabetes hebben een grotere kans op ernstige complicaties door COVID-19.
Over het algemeen hebben mensen met diabetes meer kans op ernstige symptomen en complicaties bij infectie met een virus. Als diabetes goed wordt beheerd, is het risico op ernstig ziek worden door COVID-19 ongeveer hetzelfde als bij de algemene bevolking.
Wanneer mensen met diabetes hun diabetes niet goed beheersen en fluctuerende bloedsuikers ervaren, lopen ze over het algemeen risico op een aantal diabetesgerelateerde complicaties. Het hebben van hartaandoeningen of andere complicaties naast diabetes kan de kans op ernstig ziek worden door COVID-19 vergroten, net als andere virale infecties, omdat het vermogen van uw lichaam om een infectie te bestrijden wordt aangetast.
Virale infecties kunnen ook de ontsteking of interne zwelling bij mensen met diabetes verhogen. Dit wordt ook veroorzaakt door verhoogde bloedsuikers en beide kunnen bijdragen aan ernstigere complicaties.
Bij ziekte met een virale infectie lopen mensen met diabetes een verhoogd risico op DKA (diabetische keto-acidose), wat vaak voorkomt bij mensen met diabetes type 1. DKA kan het moeilijk maken om uw vochtinname en elektrolyteniveaus te beheersen - wat belangrijk is bij het beheersen van sepsis. Sepsis en septische shock zijn enkele van de ernstigere complicaties die sommige mensen met COVID-19 hebben ervaren.
COVID-19 verschilt van de seizoensgriep.
COVID-19 blijkt bij iedereen een ernstiger ziekte dan de seizoensgriep te zijn, ook voor mensen met diabetes. Alle algemeen bekende standaard voorzorgsmaatregelen om infectie te voorkomen die zijn nog belangrijker bij het omgaan met dit virus.
De aanbevolen veiligheidsmaatregelen zijn hetzelfde als bij griep, zoals vaak handen wassen en het hoesten en niezen bedekken met een papieren zakdoekje of met je elleboog.
COVID-19 maakt geen verschil tussen mensen met diabetes type 1 en type 2.
Over het algemeen weten we geen enkele reden om te denken dat COVID-19 een verschil in risico zal veroorzaken tussen type 1 en type 2 diabetes. Belangrijker is dat mensen met beide soorten diabetes variëren in hun leeftijd, complicaties en hoe goed ze met hun diabetes omgaan.
Mensen die al diabetesgerelateerde gezondheidsproblemen hebben, hebben een groter risico bij COVID-19 besmetting dan mensen met diabetes die verder gezond zijn, welk type diabetes ze ook hebben.
Als COVID-19 zich verspreidt in uw gemeenschap, neem dan extra maatregelen om afstand tussen uzelf en andere mensen te creëren om uw risico op blootstelling aan dit nieuwe virus verder te verkleinen.
Behandelingen:
Er is nog geen medicatie ontwikkeld tegen COVID-19. Wel zijn onderzoekers wereldwijd naarstig op zoek naar een anti-viraal middel om het virus te doden. De ontwikkeling hiervan zal maanden zo niet jaren duren.
Er is nog geen vaccin om ons te beschermen tegen COVID-19. In China zijn testen op mensapen uitgevoerd waaruit blijkt dat deze na injectie met een lage dosis COVID-19-virus immuniteit ontwikkelen. Deze resultaten zijn hoopgevend in die zin, dat als de mensapen geen immuniteit zouden ontwikkelen, mensen dat vrijwel zeker ook niet zouden doen. Echter, hoe lang de immuniteit aanhoudt is nog onbekend. Ook is het niet zeker of mensen immuniteit ontwikkelen tegen COVID-19. De algemene indruk is wel dat mensen die COVID-19 hebben gehad, niet opnieuw besmet raken.
In China is ook veel onderzoek gedaan naar de werking van Chinese kruiden om COVID-19 in de vroege fase te behandelen en daarmee de ontwikkeling van complicaties te voorkomen. De behandelingen met Chinese kruiden verkorte de ziekteduur, en stopte de ontwikkeling van complicaties. Vooral voor de kwetsbare groepen, zoals mensen met diabetes is deze ontwikkeling van belang. De Nederlandse zorg is echter niet ingericht op behandeling met deze kruiden. Zie voor meer informatie de website van de Nederlandse PatientenVereniging voor Acupunctuur, NPVA.
Blijf zoveel mogelijk thuis!!! Houd afstand tot andere mensen!!! Bescherm uzelf!!!
Dagelijkse voorzorg maatregelen:
- Vermijd contact met zieke mensen
- Vermijd nauw contact met mensen, houdt minimaal 1,5 meter afstand
- Was de handen regelmatig, 20 seconden, met water en zeep
- Was de handen altijd na het snuiten van de neus, hoesten of niezen, of nadat u op een openbare plaats ben geweest.
- Vermijd het aanraken van objecten op openbare plaatsen.
- Raak uw gezicht, neus, ogen, mond niet aan.
- Geen handen schudden!
- Reinig de woning, ontsmet oppervlakten die vaank aangeraakt worden.
- Vermijd drukke ruimtes.
- Vermijd niet-essentiële reizen.
- Vraag andere mensen zo mogelijk om boodschappen te doen of laat thuis bezorgen. (houdt ook afstand van de thuisbezorger.)
Let op noodsignalen:
- Bel met uw huisarts als u symptomen van COVID-19 ontwikkelt. Wacht niet te lang. Vroeg ingrijpen is belangrijk. Symptomen zijn: lichte koorts, droge hoest en kortademigheid.
Wanneer u belt, houdt uw glucosemeting bij de hand en zorg dat uw ketonenwaarde beschikbaar is.
Bereid u voor:
- Zorg dat u een plan heeft in het geval u thuis bent en toch besmet bent geraakt met COVID-19.
- Zorg dat u eenvoudige koolhydraten in huis heeft om de bloedsuikerspiegel op peil te houden.
- Zorg dat u voldoende insuline heeft.
- Zorg ervoor dat de telefoonnummers van uw huisarts, verpleegkundige, apotheek op een lijstje staan.
- Zorg ervoor dat uw lijst met medicatie gereed ligt.
- Zorg voor extra benodigdheden zoals zeep om uw handen te wassen. U hoeft niet te hamsteren, maar zorg dat u wel voldoende in huis heeft.
- Stem vantevoren af met uw arts af over eventuele wijzigingen in uw diabetesmedicatie als u ziek zou worden.
Bel bij twijfel altijd met uw huisarts!