Hoe gezond eet u?
De rol van voeding bij het voorkomen van diabetes
Wist u dat diabetes type 2 de snelst groeiende chronische ziekte van dit moment is? De ontwikkelingen zijn bedreigend voor de volksgezondheid. Gelukkig is diabetes type 2 voor 90% te voorkomen door gezond te eten in combinatie met voldoende beweging. Wat is nu concreet aan te raden voor een gezond voedingspatroon en welke voedingsmiddelen kunt u beter laten staan? Wij voorzien u graag van praktische adviezen op basis van de meest actuele wetenschappelijke informatie.
De prognose over de ontwikkeling van diabetes is zorgwekkend. Jaarlijks wordt bij zo’n 70.000 mensen de diagnose diabetes gesteld. Als we zo doorgaan, dan hebben in 2025 zo’n 1,5 miljoen mensen in Nederland diabetes.
Voorstadium van diabetes
Diabetes type 2 is een ziekte die zich in de loop van de jaren ontwikkelt. In het voorstadium van diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer juist op het hormoon insuline. Een van de grootste oorzaken hiervan is een voedingspatroon waarbij veel snelle, geraffineerde koolhydraten geconsumeerd worden.
Snelle koolhydraten komen voornamelijk voor in bewerkte voedingsmiddelen zoals snoep, frisdranken en witte meelproducten. Deze koolhydraten worden in hoog tempo in glucose omgezet vanwege de eenvoudige structuur. Het gevolg daarvan is dat het insulineniveau hoog piekt door deze snelle opname.
Het suikerniveau daalt maar het niveau aan insuline daalt niet zo snel mee. Hierdoor krijgt het lichaam weer behoefte aan glucose. Nuttigt men vervolgens weer snelle koolhydraten, dan begint het proces opnieuw dat uiteindelijk het lichaam ziek maakt. Deze neerwaartse spiraal kan leiden tot diabetes, met ernstige complicaties hiervan als hart- en vaatziekten, nierziekten en blindheid.
Voorkomen van diabetes!
Diverse wetenschappelijk onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat diabetes type 2 voor 90% voorkomen kan worden door een gezonde voeding en leefstijl. Gezond eten heeft namelijk een gunstige invloed op de glucosewaarden en dus op het voorkomen van diabetes.
4 Tips, voor jong en oud:
Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. – Hippocrates
TIP 1: Eet dagelijks groenten en fruit
Een gezond voedingspatroon bestaat uit het eten van veel verschillende soorten groenten. Zij bevatten namelijk waardevolle vitamines, mineralen, voedingsvezels en antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen vele ziektes waaronder diabetes. Brits onderzoek toont aan dat vooral groene bladgroenten, zoals spinazie en groene kool, een medicinale werking hebben tegen diabetes. Ook een dagelijkse portie fruit biedt het lichaam vele gezonde voedingsstoffen. Wel is het aan te raden om met bepaalde fruitsoorten iets voorzichtiger te zijn in verband met de hoge(re) hoeveelheid aan fruitsuiker, zoals bijvoorbeeld in bananen en druiven.
Superfood: Eet grapefruits en drink bosbessensap: deze vruchten zijn een krachtig middel tegen diabetes en overgewicht.
TIP 2: Eet onverzadigde vetten
Gemiddeld hebben mensen per dag 80 gram vetten nodig. Maar wel de juiste vetten. Onverzadigde vetzuren zoals olijfolie zijn onmisbaar voor een goede stofwisseling. Zeer behulpzaam bij het voorkomen van diabetes - en ook hart-en vaatziekten- zijn de omegavetzuren in vette vis. Eet hierom twee keer per week vis, waarvan minstens een keer vette vis zoals zalm, forel, haring, makreel en tonijn. Het eten van verzadigd vet daarentegen kan het beste aan banden worden gelegd. Deze vetten zitten vooral in dierlijke producten zoals vlees en zuivelproducten.
Handig om de te weten: bij koelkasttemperatuur zijn ‘goede’ vetten zacht of vloeibaar en ‘slechte’ vetten hard.
TIP 3: Veel vezels!
Steeds meer mensen raken zich ervan bewust dat het eten van vezels die, naast groenten en fruit, ook in hele granen voorkomen, goed is voor de stofwisseling. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer zilvervliesrijst vervangen wordt door witte rijst, het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 met 16% afneemt. Vervangt men ook wit brood en witte pasta door volkorenbrood en -pasta, dan daalt de kans op het verkrijgen van diabetes maar liefst met 36%!
Let op: Schadelijk voor de stofwisseling is de snelle koolhydraat witmeel. Dus liever geen, of zo min mogelijk, witbrood, koekjes, zoutjes, cakejes en croissants.
TIP 4: Behoud een gezond gewicht!
Het behouden of krijgen van uw ideale gewicht heeft een positieve werking op uw gezondheid en kan vele ziekten voorkomen. Al lange tijd is bekend dat vetweefsel een opslagplaats voor energie is. Nu wordt ook steeds duidelijker dat vetweefsel hormonen aanmaakt, die de stofwisseling beïnvloeden. Hierdoor kunnen insulineresistentie en diabetes type 2 ontstaan.
Let op: dagelijks bewegen is bij het voorkomen van diabetes van onmisbaar belang
In de strijd tegen het voorkomen van diabetes, en de ernstige complicaties ervan, is een gezond voedingspatroon met voldoende lichaamsbeweging het belangrijkste middel dat wij hebben! Elke kleine, positieve verandering is een grote stap voor uw gezondheid!
Verborgen suikers!
Een grote rol bij het verkrijgen van overgewicht, is weggelegd voor de snelle koolhydraat suiker. Om diabetes en vele andere ziekten te voorkomen, is het daarom aan te raden om zo min mogelijk toegevoegde suikers te nuttigen.
Sommige wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de ‘epidemie’ aan diabetes type 2 te wijten is aan de toename van het eten van suiker. Of dat verband direct te leggen is, is nog niet met zekerheid te stellen. Over het indirecte verband bestaat geen twijfel: suiker bevat veel calorieën en als het niet meteen verbrand wordt, zet het lichaam suiker om in vet. En overgewicht is een van de grootste boosdoeners bij de ontwikkeling van diabetes type 2.
In onze voeding zit enorm veel suiker, ook vaak zonder dat we het weten. In Nederland staan op veel verpakkingen de suikers niet expliciet vermeld. Steeds meer kinderen krijgen de laatste decennia diabetes en dit is niet in de laatste plaats te wijten aan deze verborgen suikers in voeding en frisdranken.
Weet u…
in welke van onderstaande producten u geen toegevoegde suiker aantreft? Frisdrank, fruitsap, ketchup, drinkyoghurt, cornflakes, cruesli, brood, chips, mayonaise of pindakaas?
Antwoord:
Helaas, al deze producten zijn echte suikerbommen.
Probeer deze producten met mate te nuttigen – en let dan vooral op frisdranken waarbij u of uw (klein)kinderen ongemerkt vele suikers binnen krijgen. Zo maakt u weer een stap om de ontwikkeling van diabetes te voorkomen!