Hoe gezond eet u?

Met uw voeding diabetes voorkomen!

Wist u dat diabetes type 2 de snelst groeiende chronische ziekte van dit moment is? De ontwikkelingen zijn bedreigend voor de volksgezondheid. Gelukkig is diabetes type 2 voor 90% te voorkomen door gezond te eten in combinatie met voldoende beweging. Wat is nu concreet aan te raden voor een gezond voedingspatroon en welke voedingsmiddelen kunt u beter laten staan? Wij geven u graag praktische adviezen op basis van de meest actuele wetenschappelijke informatie.

De prognose over de ontwikkeling van diabetes is zorgwekkend. Jaarlijks wordt bij ruim 60.000 mensen de diagnose diabetes gesteld. Als we zo doorgaan, dan hebben in 2025 zo’n 1,5 miljoen mensen in Nederland diabetes.

Voorstadium van diabetes

Diabetes type 2 is een ziekte die zich in de loop van de jaren ontwikkelt. In het voorstadium van diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer juist op het hormoon insuline. Een van de grootste oorzaken hiervan is een voedingspatroon waarbij veel snelle, geraffineerde koolhydraten geconsumeerd worden.

Snelle koolhydraten

Verborgen suikers!

Een grote rol in dit proces is weggelegd voor de snelle koolhydraat suiker. Sommige wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de ‘epidemie’ aan diabetes type 2 te wijten is aan de toename van het eten van suiker. Of dat verband direct te leggen is, is nog niet met zekerheid te stellen. Over het indirecte verband bestaat geen twijfel: suiker bevat veel calorieën en als het niet meteen verbrand wordt, zet het lichaam suiker om in vet. En overgewicht is een van de grootste boosdoeners bij de ontwikkeling van diabetes type 2.

Verborgen suikers

Verlaging overgewicht

Driekwart van de diabetespatiënten heeft te kampen met overgewicht. Al lange tijd is bekend dat vetweefsel
een opslagplaats voor energie is. Nu wordt ook steeds duidelijker dat het vetweefsel hormonen aanmaakt, die
de stofwisseling beïnvloeden. Het risico op diabetes type 2 wordt hiermee vergroot.

Voorkomen van diabetes!

Diverse wetenschappelijk onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat diabetes type 2 voor 90%
voorkomen kan worden door een gezonde voeding en leefstijl. Leefstijl heeft alles te maken met wat u eet en
drinkt, hoeveel nachtrust u gemiddeld heeft, of u rookt en hoeveel u beweegt of sport. Gezonde voeding en
regelmatig bewegen hebben een gunstige invloed op de glucosewaarden en dus op het voorkomen van diabetes.

producten

6 Tips voor jong en oud:

‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.’- Hippocrates

 

TIP 1 Eet dagelijks groenten en fruit

Een gezond voedingspatroon bestaat uit het eten van veel verschillende soorten groenten. Zij bevatten immers waardevolle vitamines, mineralen, voedings-vezels en antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen vele ziektes waaronder diabetes. Brits onderzoek toont aan dat vooral groene bladgroenten, zoals spinazie en groene kool, een medicinale werking hebben tegen diabetes. Ook een dagelijkse portie fruit biedt het lichaam vele gezonde voedingsstoffen. Wel is het aan te raden om bepaalde fruitsoorten in mindere mate te nuttigen, in verband met de hoge(re) hoeveelheid aan fruitsuiker, zoals bijvoorbeeld bananen en druiven.

Superfood: Eet grapefruits en blauwe bessen en drink bosbessensap: deze vruchten zijn een krachtig middel tegen diabetes en overgewicht.

TIP 2 Eet onverzadigde vetten

Gemiddeld hebben mensen per dag 80 gram vetten nodig. Maar wel de juiste vetten. Onverzadigde vetzuren zoals olijfolie zijn onmisbaar voor een goede stofwisseling. Zeer behulpzaam bij het voorkomen van diabetes - en ook hart- en vaatziekten - zijn de omegavetzuren in vette vis. Eet hierom twee keer per week vis, waarvan minstens een keer vette vis zoals zalm, forel, haring, makreel en tonijn. Het eten van verzadigd vet daarentegen kan het beste aan banden worden gelegd. Deze vetten zitten vooral in dierlijke producten zoals vlees en zuivelproducten.

Handig om te weten: bij koelkasttemperatuur zijn ‘goede’ vetten zacht of vloeibaar en ‘slechte’ vetten hard.

TIP 3 Veel vezels!

Steeds meer mensen raken ervan bewust dat het eten van vezels die, naast groenten en fruit, ook in hele granen voorkomen, goed is voor de stofwisseling. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer witte rijst vervangen wordt door zilvervliesrijst, het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 met 16% afneemt. Eet je ook volkorenbrood en -pasta in plaats van witbrood en witte pasta, dan daalt de kans op het verkrijgen van diabetes maar liefst met 36%!

Let op: Schadelijk voor de stofwisseling is het snelle koolhydraat wit meel. Dus nuttig liever geen of zo min mogelijk witbrood, koekjes, zoutjes, cakejes en croissants.

TIP 4 Behoud een gezond gewicht!

Het behouden of krijgen van uw ideale gewicht heeft een positieve werking op uw gezondheid en kan vele ziekten voorkomen. Al lange tijd is bekend dat vetweefsel een opslagplaats voor energie is. Nu wordt ook steeds duidelijker dat vetweefsel hormonen aanmaakt, die de stofwisseling beïnvloeden. Hierdoor kunnen insulineresistentie en diabetes type 2 ontstaan.

Let op: dagelijks een half uur bewegen is bij het voorkomen van diabetes van onmisbaar belang. Het maakt niet uit wat u doet: uw favoriete sport of lekker met de hond wandelen, boodschappen doen of in de tuin werken.

Tip 5 Vermijd de suikerbom frisdrank

Frisdranken hebben een verslavende werking. Hoe minder frisdrank u drinkt, hoe minder behoefte u krijgt aan deze drankjes. Drink daarvoor in de plaats water en (groene of kruiden)thee. Koffie mag, maar het beste maximaal twee kopjes per dag. Drink uw thee en koffie zonder suiker of zoetstoffen. En echt: het went …! Uw behoefte naar zoet neemt af hoe minder suiker u consumeert. Drink ook geen vruchtensappen uit een pak. Verse sappen zijn wel goed; ze zijn niet alleen lekkerder maar ook veel gezonder. Ook een lekker alternatief is om aan water stukjes citroen, sinaasappel, komkommer of verse munt toe te voegen voor een lekkere en frisse smaak.

Smoothie: Het is heel gezond om de dag met een (groene) smoothie of vers sapje te beginnen. En maak het leuk door te experimenteren met groenten en fruit. Welke combinatie vindt u het lekkerst? En welk sapje is de favoriet van uw gezinsleden?

Tip 6: Weet wat u eet!

Lees de etiketten van het product voordat u het koopt. Het is een stap in de goede richting om kritisch te kijken naar wat er in de producten zit voordat u deze koopt. Zo weet u wat u eet! En kunt u zelf beslissen of u dat wilt eten. De ingrediënten op de etiketten staan altijd op volgorde genoemd van hoeveelheid; de eerste drie genoemde ingrediënten zijn het meest aanwezig in het product. Soms willen producenten verbloemen dat een product (veel) suiker of zoetstoffen bevat. Onderstaand overzicht geeft u de meest voorkomende benamingen aan die staan voor suiker en zoetstoffen. Ziet u een of meerdere van deze termen in de ingrediëntenlijst staan, dan weet u zeker dat uw drankje geraffineerde suikers of zoetstoffen bevat:

Basterdsuiker, dextrose, druivensuiker, fructose (-stroop), geleisuiker, glucose(-stroop), glucose-fructosestroop, invertsuiker, kandij(-suiker), kristalsuiker, lactose (melksuiker), maltodextrine, melasse(-stroop), rietsuiker, sacharose, sucrose, vanillesuiker, aspartaam, Acesulfaam-K, advantaam, cyclamaat, sacharine, sucralose, sorbitol, xylitol, mannitol, isomalt, maltitol, en lactitol.

voorkom diabetes

Diabetes als epidemie

Een van de ernstige gevolgen van het feit dat mensen steeds zwaarder worden, is dat diabetes epidemische vormen aanneemt. Momenteel hebben wereldwijd 347 miljoen mensen diabetes. In Nederland is diabetes de meest voorkomende chronische ziekte: ruim 1 miljoen Nederlanders lijden aan deze ziekte - dat is zo’n 6% van de bevolking. Nog verontrustender is dat het aantal jaarlijks aanzienlijk toeneemt, want elke week komen er 1.500 patiënten bij (van deze patiënten gaat het bij 90% om diabetes type 2, 10% van hen heeft het genetisch bepaalde type diabetes 1) . Steeds meer  mensen beseffen dat ‘te hoog suiker’ geen onschuldige aandoening is. Een belangrijk onderdeel van de behandeling van diabetes is het onder controle houden van het bloedsuikergehalte. Blijft dit stabiel, dan is diabetes zelf meestal niet dodelijk. Het gevaar schuilt in de  complicaties die veelal optreden bij mensen met diabetes, zoals hart- en vaatziekten, blindheid, de beruchte diabetesvoet, slechtziendheid en diabetische nefropathie [zie onze nieuwsbrief Belangrijk Nederlands onderzoek naar diabetisch nefropathie 2014/2]. Jaarlijks sterven er wereldwijd 4 miljoen mensen aan de ernstige complicaties van diabetes. De verwachting is dat diabetes in 2030 wereldwijd de 7e belangrijkste oorzaak van overlijden zal zijn. Bedreigende ontwikkelingen voor onze wereldwijde volksgezondheid!

Meer weten?

Voor verdere informatie verwijzen wij u graag naar www.preventiediabetes.nl