Kinderen op gewicht: Zo krijg je geen suikerziekte

Wereldwijd heeft één op de drie volwassenen last van overgewicht 1. Dit schrikwekkend hoge aantal speelt een grote rol in de explosieve stijging van het aantal mensen met diabetes type 2. Australische onderzoekers verwachten zelfs dat er in 2030 wereldwijd meer dan 400 miljoen mensen diabetes hebben ontwikkeld! Deze ontwikkelingen zijn op zich al uitermate verontrustend. Het wordt nog zorgwekkender omdat de ziekte steeds meer jongere mensen en zelfs kinderen treft. Hoe roepen wij deze epidemie van diabetes een halt toe? En wat kunnen wij zelf doen om te voorkomen dat onze kinderen diabetes krijgen?

‘Meer dan 40 miljoen kinderen onder de vijf jaar zijn te zwaar’

Dat stelde de Wereldgezondheidsorganisatie afgelopen jaar verbijsterd vast. In Nederland is deze trend ook terug te zien: maar liefst 14 procent van de jongens en 17 procent van de meisjes in Nederland is te zwaar. Hiervan zijn er 12.000 extreem dikke kinderen (morbide obesitas) die een zeer hoog risico lopen op ernstige gezondheidsproblemen.

Overgewicht veroorzaakt diabetes

Overgewicht is een van de grootste risicofactoren bij het ontstaan van de ernstige ziekte diabetes type 2. De huidige generatie - waaronder onze (klein)kinderen - eet te veel, te zoet en te vet. Daarnaast brengen kinderen anno 2014 dagelijks een groot deel van hun tijd achter de computer of iPad door of voor de tv. Door het ontbreken van dagelijks voldoende beweging en een ongezond dieet, zijn veel volwassenen en kinderen te zwaar. Hoe zwaarder iemand is, des te groter is de kans op het (uiteindelijk) ontwikkelen van suikerziekte. Diverse onderzoeken geven dezelfde onderzoeksresultaten weer: tot 85% van de jongeren met diabetes type 2 heeft ernstig overgewicht op het moment van diagnose.  

Wist u dat… 

kledingfabrikanten de kindermaten 1 tot 4 centimeter gaan oprekken in de taille omdat kinderen dikker zijn geworden? Veel kinderartsen vinden het aanpassen van de maten een slechte ontwikkeling, aangezien hierdoor het probleem niet constructief aangepakt wordt.

In beweging tegen diabetes!

Bewegen is het wondermiddel voor een goede gezondheid, en zeker bij het voorkomen van diabetes! Dagelijks bewegen verhoogt namelijk de opname van glucose en verbetert de insulinegevoeligheid. En het speelt een belangrijke rol bij het verlagen van het overgewicht.

Zorg ervoor dat uw (klein)kinderen genoeg beweging krijgen!

  • Laat uw kinderen dagelijks minimaal een uur bewegen door te sporten, buiten te spelen, te fietsen of te wandelen naar school.
  • Maak met uw kinderen afspraken over de tv, de iPad, de computer en het mobieltje. Zorg ervoor dat de kinderen dagelijks niet meer dan 2 uur achter een scherm zitten.
  • Haal de televisie uit de slaapkamer. Kinderen slapen zonder de verleidingen van de tv veel beter. En een goede nachtrust speelt ook een grote rol bij het voorkomen van overgewicht.
  • Goed voorbeeld doet volgen! Laat de auto staan, en doe bijvoorbeeld boodschappen op de fiets.

Wist u dat… 

onder de titel ‘Hoe ziek word je van zitten? is in het VU Medisch Centrum (Amsterdam) vorig jaar een onderzoek gestart naar de negatieve effecten van langdurig zitten bij jongeren. Nederlandse jongeren zitten gemiddeld 8 uur per dag. Aan de basis hiervan staan nieuwe wetenschappelijke inzichten die stellen dat gemiddeld een half uur per dag bewegen niet voldoende is om de kans op een lang en gezond leven te vergroten.

Gezonde voeding tegen diabetes!

Het is aan te raden om kinderen zo min mogelijk voeding met toegevoegde suikers en verkeerde vetten te laten eten. Een gezond voedingspatroon bestaat uit het dagelijks nuttigen van verschillende soorten groenten. Zij bevatten namelijk waardevolle vitamines, mineralen, voedingsvezels en antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen diabetes en vele andere ziekten. Een dagelijkse portie fruit biedt het lichaam ook vele gezonde voedingsstoffen net als (vette) vis en volkoren producten.

Hoe kunnen ouders ervoor zorgen dat kinderen gezond eten?

  • Leer een kind dat je alleen moet eten als je een ‘hongergevoel’ hebt. Voorkom dus dat kinderen gewend raken aan overdadig (tussendoor) snacken en snoepen. Sla geen (gezonde) maaltijden over.
  • Leer uw kinderen dat gezond eten ook erg lekker is! Laat hen steeds opnieuw verschillende groenten en fruit proeven.
  • Geef uw kinderen gezonde tussendoortjes zoals bijvoorbeeld: fruit, crackers, een doosje rozijntjes, rauwkost, een soepstengel of een rijstwafel.

Wist u dat… 

de snelle koolhydraat witmeel schadelijk is voor de stofwisseling? Dus liever geen, of zo min mogelijk, witbrood, koekjes, cakejes en croissants. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat als men witte rijst, wit brood en witte pasta vervangt door volkorenproducten de kans op het verkrijgen van diabetes maar liefst met 36% daalt!

Uniek scholenproject:

Zó krijg je geen suikerziekte!

De schoolmethode Zó krijg je geen suikerziekte! heeft de Stichting Preventie Diabetes speciaal voor de basisschoolleerlingen ontwikkeld. De ideale periode om kinderen bewust te maken van de relatie tussen hun gezondheid, eten en bewegen is namelijk die van de bovenbouw van de basisschool.
Wij hebben in de afgelopen jaren tienduizenden werkboeken gratis aan leerlingen verstrekt; meer dan duizend scholen hebben inmiddels enthousiast gewerkt met onze methode. En nog steeds krijgen wij aanmeldingen van scholen die interesse tonen deel te nemen.

In actie tegen diabetes!

In dit leer- en werkboek leggen wij kinderen op een begrijpelijke wijze uit wat diabetes precies is. En wat overgewicht met hen kan doen. Met grappige cartoons wordt de materie toegankelijk en aantrekkelijk gemaakt!

Het boek is zeer pragmatisch en bevat praktische hulpmiddelen zoals een:

  • Logboek: kinderen houden bij hoeveel zij dagelijks bewegen. Zo krijgen zij op een speelse wijze inzicht in hun leefstijl en ervaren waar de eventuele verbeterpunten zitten;
  • Persoonlijke actieplan: Met dit persoonlijke plan gaan kinderen zelf aan de slag; vier actiepunten staan aan de basis van een gezonder leven:
  1. Minstens 1 uur bewegen;
  2. Maximaal 2 à 3 gezonde tussendoortjes;
  3. Niet meer dan 1 glas frisdrank (water mag onbeperkt);
  4. Maximaal twee uur tv, iPad, pc of mobieltje.

Doet u(w school) ook mee?

Voor meer informatie en/of voor het aanvragen van de basisschoolmethode Zó krijg je geen suikerziekte! neemt u contact op met ons secretariaat via info@preventiediabetes.nl.

 

1 Global, regional, and national prevalence of overweight and obesity in children and adults during 1980—2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. Marie Ng PhD, Tom Fleming BS [e.a.] The Lancet (2014)