Waar of niet waar?

Feiten en fabels over diabetes

Over diabetes is er in de afgelopen jaren veel geschreven. Aangezien het één van de snelst groeiende ziekten is van deze tijd, is dat niet verbazingwekkend. Momenteel heeft ruim 1 miljoen Nederlanders diabetes; iedere week komen daar zelfs 1.000 patiënten bij. Gelukkig is diabetes type 2 veelal te voorkomen door een gezonde leefstijl te volgen. Maar wat houdt zo’n gezonde levensstijl nu precies in?
Helaas zijn er nogal wat feiten en fabels op het gebied van diabetes. En deze verspreiden zich steeds verder. Wij lichten u graag de misvattingen en waarheden toe die het meest voorkomen! Wat denkt u van de volgende stellingen: feit of fabel?


In Nederland leven 750.000 mensen met een vergroot risico op het ontwikkelen van diabetes. Gelukkig kunnen zij nu nog maatregelen nemen!

Diabetes is niet te voorkomen

Fabel.

Integendeel: Diabetes type 2 is volgens onderzoekers voor 90% te voorkomen dankzij een gezonde leefstijl. Een leefstijl heeft alles te maken met bijvoorbeeld voldoende dagelijkse beweging, wat u eet en drinkt, of u rookt en hoe de kwaliteit van uw slaap is. Vaak zijn deze punten gebaseerd op onbewuste gewoontes.
Gelukkig hoeft u maar een aantal kleine aanpassingen door te voeren in uw leefstijl zodat u de kans op diabetes type 2 voorkomt. Een gezond en gevarieerd dieet met voldoende groente, fruit en volkoren graanproducten speelt hier een grote rol bij. Ook dient u iedere dag minimaal 30 minuten te bewegen.

Koffie en thee verkleinen de kans op diabetes

Feit.

Onderzoekers van de universiteit van Utrecht ontdekten dat koffie en thee een beschermend effect hebben tegen diabetes type 2. In dit onderzoek, dat over een periode van 10 jaar werd uitgevoerd, is aangetoond dat drie of meer koppen koffie of thee per dag de kans op diabetes type 2 met 40% verlaagt.

Diabetespatiënten worden sneller grieperig of ziek

Fabel.

Mensen met diabetes zijn niet gevoeliger voor virussen of besmettelijke ziektes dan andere mensen. Een griep of ziekte kan echter wel gecompliceerder worden bij een patiënt die ook diabetes heeft. Daarnaast hebben mensen met diabetes type 2 wel andere (ernstige) complicaties waarop zij een toegenomen kans hebben.
Zo is er een verband aangetoond tussen diabetes type 2 en de vernauwing van de grote slagaderen en kleinere aderen in het lichaam. Ook de organen en het zenuwstelsel kunnen door diabetes type 2 worden aangetast. Mensen met diabetes type 2 hebben dus wel degelijk kans op bijkomende lichamelijke problemen.

Wist u dat de jaarlijkse suikerconsumptie in Nederland binnen een eeuw is gestegen van 5 naar 45 kilo per persoon?

Suiker draagt bij aan diabetes

Feit.

Voedingsonderzoekers hebben aangetoond dat de consumptie van suiker één van de grootste boosdoeners is bij de ontwikkeling van diabetes type 2. Echter, niet alle suikers zijn schadelijk. Groente, fruit en brood bevatten bijvoorbeeld suikers die ons lichaam nodig heeft als brandstof. Maar voor toegevoegde suikers ligt dit anders.
Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat toegevoegde suikers de hoofdrol spelen bij de wereldwijde toename van diabetespatiënten. Dit komt doordat wij in ons Westerse dieet meer suiker consumeren dan nodig is, vaak zonder  daarvan bewust te zijn. Slechts 15% van de suiker die wij consumeren, voegen we zelf aan ons eten toe. De overige 85% zit verwerkt in voeding die we kopen in de supermarkt.

suikerklontjes

Verborgen suikers

Het verbaast u vast niet dat in zoete producten als koek, snoep en gebak veel suikers zitten, die niet bijdragen aan onze gezondheid. Maar ook hartige voedingsmiddelen bevatten veel toegevoegde suikers. Denkt u maar eens aan ketchup, mayonaise of chips. En zelfs in producten die op het eerste oog gezonde keuzes lijken, zitten doorgaans meer toegevoegde suikers dan wij denken. Wat dacht u bijvoorbeeld van groenten uit blik, yoghurt met smaakjes of  vruchtensappen? Helaas zitten ook in deze producten verborgen suikers. Deze verborgen suikers worden wel vermeld op de verpakking van het product, maar vaak onder een andere naam. En soms wordt niet de exacte hoeveelheid genoemd.

Lezen van etiketten

Hoe zorgt u dat u tóch bewuste keuzes maakt? Dat doet u door vooral de etiketten van producten die u regelmatig koopt, te lezen. In het kader hieronder staat aangegeven waar u op kunt letten.
Door een overmatige consumptie van suiker kan het lichaam insulineresistentie en uiteindelijk diabetes type 2 ontwikkelen.

etiket lezen

Denkt u ook dat diabetes type 2 een ouderdomsziekte is? U bent niet de enige!

 

Diabetes is een ouderdomsziekte

Fabel.

Bij de ziekte diabetes denken veel mensen aan ouderdomsdiabetes. Tegenwoordig is diabetes een ziekte die op iedere leeftijd voorkomt. En ook nog eens steeds vaker. Helaas krijgen ook steeds meer kinderen en tieners met de ziekte te kampen. De voorspelling is dat in de toekomst alleen maar meer kinderen en tieners met diabetes type 2 te maken krijgen. Kinderen met diabetes hebben een andere behandeling nodig dan volwassenen, omdat zij vaak anders op de behandeling reageren. Momenteel zijn de behandelmethoden voor kinderen helaas nog niet voldoende ontwikkeld en is
er ook verder onderzoek nodig. In ieder geval weten we dat gezonde voeding, voldoende beweging en het voorkomen van overgewicht helpt om diabetes tegen te gaan, ook bij kinderen. Reden genoeg om de mythe dat diabetes alleen bij ouderen voorkomt uit de wereld te helpen.

Diabetes is een ernstige aandoening

Feit.

Diabetes type 2 is een progressieve ziekte, dat houdt in dat het een chronische ziekte is die steeds erger wordt.
Door de aandoening vanaf het eerste moment serieus te nemen en de juiste aanpassingen in de leefstijl door te voeren, kan de schade in het lichaam beperkt blijven. Daarbij is het vooral belangrijk om uw bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Wanneer de gevolgen van diabetes type 2 worden onderschat, kan er constante verergering van de
aandoening plaatsvinden. In de volksmond wordt er wel eens gesproken over een ‘te hoog suiker’, een begrip
dat diabetes type 2 onschuldiger laat lijken dan dat het in werkelijkheid is!

Wat is diabetes type 2?

Diabetes type 2 is een ziekte die zich in de loop van de jaren ontwikkelt. In het voorstadium van diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer juist op het hormoon insuline. Insuline is het hormoon dat het lichaam helpt om bloedsuiker te verwerken. Hierdoor gaat het lichaam steeds meer insuline aanmaken. Een van de grootste oorzaken hiervan is een voedingspatroon waarbij te veel snelle, geraffineerde koolhydraten geconsumeerd worden. Ook het krijgen van onvoldoende dagelijkse beweging speelt hierbij een rol. De prognose over de ontwikkeling van diabetes is zorgwekkend. Jaarlijks wordt bij zo’n 70.000 mensen de diagnose diabetes gesteld. Op dit moment hebben een op de veertien Nederlanders deze ziekte.

Superfoods helpen in de strijd tegen diabetes

Feit.

Heeft u wel eens gehoord van ‘superfoods’? Aan deze voedingsmiddelen waaronder bonen, bessen en verschillende groentesoorten, worden eigenschappen toegewezen met een positief effect op de gezondheid.
Hoewel er een hoop onjuistheden de ronde doen, zijn er ook zeker ‘superfoods’ waarvan de effecten wetenschappelijk zijn bewezen. Zo is er aangetoond dat bonen en citrusvruchten een positieve werking hebben op de bloedsuikerspiegel. Vis, ongezouten noten en Griekse yoghurt worden bestempeld als goede bronnen van gezonde eiwitten en vetten. Maar let wel: zoals met alle voedingsmiddelen is té veel consumeren nooit goed!

Diabetes type 2 is gemakkelijk te herkennen

Fabel.

Naar schatting lopen er in Nederland zo’n 250.000 mensen rond met diabetes type 2 zonder dat ze het zelf weten! Vaak worden de eerste tekenen van diabetes niet tijdig herkend, waardoor mensen er lang onbehandeld mee blijven  rondlopen. Doordat de symptomen zich langzaam ontwikkelen, zullen ze niet altijd direct herkend worden. Enkele symptomen om bewust van te worden, zijn vaak naar het toilet moeten, veel dorst hebben, wazig of dubbel zien, vermoeidheid of zwakte en een onverklaarbaar gewichtsverlies. Wanneer u deze symptomen herkent bij uzelf of misschien wel uw (klein)kinderen is het verstandig uw (huis)arts te raadplegen.

Fastfood en frisdrank houden verband met diabetes

Feit.

Mensen met overgewicht hebben een aanzienlijk grotere kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. De toenemende consumptie van fastfood en frisdrank spelen hier een grote rol in. Fastfood en frisdrank bevatten beide relatief veel calorieën. Fastfood is voedsel dat snel klaar is en bijna altijd in de fabriek geproduceerd is.
Helaas wordt er steeds meer fastfood geconsumeerd, omdat veel mensen geen zin of tijd hebben om te koken of omdat ze het lekker vinden. Voedsel van snackbars, fastfoodketens en opwarmmaaltijden uit de supermarkt zijn bekende voorbeelden. Wanneer iemand dagelijks meer calorieën consumeert dan zijn of haar lichaam kan verbranden, worden die calorieën opgeslagen in het lichaam als vet. Zo is in de afgelopen jaren het percentage van mensen met  overgewicht in Nederland gestegen met wel 50 procent!

Ruim 6 procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan diabetes type 2

Diabetes type 2 neemt wereldwijd af

Fabel.

Helaas is er wereldwijd nog altijd te spreken van een epidemie als het gaat om diabetes. Ruim 347 miljoen mensen wereldwijd hebben met de ziekte te maken. Ook in Nederland zijn er al meer dan één miljoen mensen met diabetes. Het wordt zelfs de meest voorkomende chronische ziekte in ons land genoemd. Nog verontrustender is dat er ieder jaar
weer zeker 1.000 patiënten bijkomen. Volgens de laatste prognoses neemt dat aantal de komende tijd helaas nog niet af. De voorspellingen geven aan dat diabetes type 2 in 2030 op de 7e plek zal staan van de meest voorkomende oorzaken van overlijden wereldwijd. Helaas is diabetes type 2 dus zeker de wereld nog niet uit!

“Diabetes type 2, u moet er maar mee leren leven.” U bent niet de enige die dit dacht!

Diabetes is ongeneeslijk

Fabel.

Goed nieuws is het, dat steeds meer mensen bereikt, dat diabetes type 2 met een gezonde leefstijl kan worden voorkomen. Nu blijkt steeds meer dat de ziekte kan worden teruggedrongen – en zelfs kan worden genezen - met aanpassingen in de leefstijl. Dat is zelfs mogelijk wanneer de ziekte al ver ontwikkeld is. Goed nieuws voor diabetespatiënten! Om diabetes terug te dringen, moeten patiënten wel consequent zijn in het ontwikkelen van gezonde gewoontes. Vooral voldoende beweging en een gezond voedingspatroon, waarin geraffineerde of toegevoegde suikers met mate worden geconsumeerd, spelen hierbij de hoofdrol.
Helaas is het juist voor patiënten die al diabetes hebben moeilijk om de aanpassingen in de leefstijl door te voeren. Dit komt mede door de klachten die met diabetes gepaard gaan, die het bijvoorbeeld moeilijker maken om te blijven bewegen. Aanvullende behandelingen om de symptomen tegen te gaan, bijvoorbeeld acupunctuur, kunnen patiënten helpen hun leefstijl toch met succes aan te passen. De mythe dat diabetes type 2 een diagnose voor het leven is, is dus achterhaald. Door de juiste maatregelen te nemen, is diabetes te overwinnen!