Voorkom diabetes bij kinderen

Diabetes type 2 neemt over de gehele wereld epidemische vormen aan. In Nederland zijn er inmiddels 1 miljoen mensen met diabetes type 2. En het aantal neemt in hoog tempo toe. Deze ontwikkeling is op zich al zorgwekkend te noemen. Maar nog verontrustender is dat de leeftijd waarop mensen diabetes krijgen, steeds lager wordt. Zelfs kinderen worden getroffen door deze ziekte. Alle reden om meer te weten te komen over deze dramatische feiten.
En vast te stellen wat we kunnen doen om te voorkomen dat onze kinderen diabetes type 2 krijgen!

Veranderde leefstijl

Diabetes type 2 wordt vaak aangeduid met de term ouderdomsdiabetes. De laatste decennia tonen echter aan dat diabetes type 2 een bedreiging vormt voor de gezondheid van mensen van alle leeftijden. Wat is de reden dat de ziekte aanzienlijk is toegenomen en nu ook een bedreiging vormt voor alle leeftijdsgroepen? Het antwoord hierop kan kort zijn: onze veranderde leefstijl.

Risicofactoren

De huidige generatie - waaronder onze kinderen – eet te veel, te zoet en te vet. Daarnaast zitten ook kinderen dagelijks een groot deel van hun tijd achter de computer, iPad of voor de tv. Halen en brengen met de auto heeft lopen of fietsen voor veel kinderen vervangen. Wij bewegen daardoor dagelijks niet voldoende. En hierdoor zijn er heel veel volwassenen en kinderen te zwaar. Hoe zwaarder iemand is, des te groter is de kans op het (uiteindelijk) ontwikkelen van suikerziekte. Overgewicht en een tekort aan lichaamsbeweging zijn de grootste risicofactoren bij het ontstaan van diabetes type 2.

Tot 85% van de jongeren met type 2 diabetes heeft ernstig overgewicht op het moment van diagnose!

 

 

Ongevoeligheid

Mensen met overgewicht hebben meer vet in de cellen van het lichaam. Dit vet zit de werking van insuline in de weg waardoor er ongevoeligheid voor insuline op kan treden. Deze ongevoeligheid kan ook worden versterkt door een voedingspatroon dat veel suiker bevat. Suiker zorgt er namelijk voor dat de productie van insuline voortdurend oploopt. Ongevoeligheid is het begin van suikerziekte, maar op dat moment is het tij nog te keren!

De cijfers liegen er niet om: 14 procent van de jongens en 17 procent van de meisjes is te zwaar (Overgewicht bij kinderen, onderzoeksresultaten TNO, maart 2006).

 

Hoe kunnen wij onze kinderen beschermen?

Het goede nieuws is dat diabetes type 2 met 90% te voorkomen is dankzij een gezonde leefstijl. Genoeg bewegen en gezond eten zijn hierbij van essentieel belang. Dat betekent dat kinderen dagelijks zeker een uur beweging nodig hebben. Niet alleen sporten maar juist ook buiten spelen en naar school fietsen of wandelen tellen hierbij mee. Het beste dienen kinderen zo min mogelijk vet en suiker te eten, zoals snoep, chips en koek. Fruit, groenten, vis en volkoren producten passen daarentegen wel bij een gezond dieet. Als kinderen deze goede gewoonten van jongs af aan meekrijgen, is de kans aanzienlijk kleiner dat zij diabetes type 2 ontwikkelen.
Maar ook door veranderen van gewoonten op latere leeftijd kan diabetes type 2 worden voorkomen.

Een tijdige behandeling van diabetes type 2 bij kinderen is heel belangrijk! Het voorkómt mogelijk complicaties als hart- en vaatziekten, slechtziendheid en nieraandoeningen op latere leeftijd.

 

Te zware volwassenen

Onderzoek toont aan dat zeventig procent van alle kinderen die kampen met ernstig overgewicht, eveneens te zware volwassenen worden. Wetenschappers zijn het erover eens dat er een grotere kans van slagen is om overgewicht te bestrijden, indien dit op een jonge leeftijd plaatsvindt. De ideale periode om kinderen dus bewust te maken van de relatie tussen hun gezondheid, eten en bewegen, is die van de bovenbouw van de basisschool.

Uniek scholenproject!

Zó krijg je geen suikerziekte! is de schoolmethode die de Stichting Preventie Diabetes hierom voor de basisschool heeft ontwikkeld. Inmiddels hebben al duizend scholen enthousiast gewerkt met de methode om kinderen te beschermen tegen suikerziekte. Wij hebben in de afgelopen jaren tienduizenden werkboeken gratis aan leerlingen verstrekt! Inmiddels hebben opnieuw meer scholen interesse getoond voor deelname…

Begrijpelijk en aansprekend

In dit leer- en werkboek leggen wij kinderen op een begrijpelijke wijze uit wat diabetes precies is. En wat overgewicht met hen kan doen. Met grappige cartoons wordt de materie toegankelijk en aansprekend gemaakt!

Het boek is zeer pragmatisch en bevat praktische hulpmiddelen zoals een:

  • Logboek: kinderen houden bij hoeveel zij dagelijks bewegen. Zo krijgen kinderen op een speelse wijze inzicht in hun leefstijl en ervaren waar de eventuele verbeterpunten zitten;
  • Persoonlijke actieplan: stap voor stap wordt de kinderen geleerd hoe zij gezonder kunnen leven.
    Vier actiepunten staan hierbij aan de basis:
  1. Minstens 1 uur bewegen;
  2. Maximaal 2 à 3 gezonde tussendoortjes;
  3. Niet meer dan 1 glas frisdrank (water mag onbeperkt);
  4. Maximaal twee uur tv, iPad, pc of mobieltje.

Meester Ton (groep 7):

Een groot voordeel vond ikzelf, dat het werkboekje uiteindelijk mee naar huis ging, zodat de ouders ook thuis kennis konden nemen van de inhoud. Wellicht kunnen hierdoor eet- en leefpatronen in de thuissituatie positief beïnvloed worden!

 

DOEN: Tips voor vaders, moeders, opa’s en oma’s:

  • Kijkt u met uw (klein)kinderen eens op www.geensuikerziekte.nl. Hier kan ook uitgerekend worden met de Body Mass Index (BMI) of u of uw kind te zwaar is. (De BMI is een rekensom waarmee de verhouding tussen gewicht en lengte bepaald wordt.)
  • Laat uw kinderen met verstand snoepen! Als tussendoortje zijn bijvoorbeeld goed: fruit of een fruitshake, crackers, een doosje rozijntjes, rauwkost (zoals wortel, paprika en komkommer), een soepstengel of een rijstwafel.
  • Probeer vaste tijdstippen in te bouwen voor zo’n gezond tussendoortje. Of probeer het tussendoortje over te slaan.
  • Maak met uw kinderen afspraken over de tv, iPad en mobieltje. Zorg ervoor dat de kinderen dagelijks niet meer dan 2 uur achter een scherm zitten.
  • Bewegen is het toverwoord en zeker bij het voorkomen van diabetes! Beweeg dagelijks minimaal een uur. Sporten, buitenspelen, fietsen en wandelen naar school.
  • Goed voorbeeld doet volgen! Geef zelf het goede voorbeeld en haal boodschappen bijvoorbeeld op de fiets en eet gezond.

 

Meer informatie

Voor meer informatie en/of voor het aanvragen van de basisschoolmethode Zó krijg je geen suikerziekte! neemt u contact op met ons secretariaat via info@preventiediabetes.nl.